וריקוצלה - הפרעה בפוריות וכאבים באשכים
מהי וריקוצלה?
מצב בו קיימת הרחבה של הורידים סביב האשך בשק האשכים. ורידים בריאים בשק האשכים מכילים שסתומים חד כיווניים המאפשרים לדם לזרום מהאשכים בחזרה לכיוון הלב. כאשר יש דליות, שסתומים אלה אינם פועלים כראוי; זה גורם לדם להיאגר, דבר שמגדיל את הוורידים. המצב עלול לגרום לכאב וכבדות באזור.
מהי שכיחות הוריקוצלה?
- כ- 15-20 אחוזים מכלל הגברים מגיל ההתבגרות לוקים בוריקוצלה
- כמעט כל הגברים מעל גיל 60 לוקים בה.
- כ- 35 אחוז מהגברים שעוברים הערכה לאי-פוריות של גברים לוקים בוריקוצלה
מהם התסמינים של וריקוצלה?
- בעיות פוריות. יש קשר בין דליות לאי פוריות. ירידה בספירת הזרע, ירידה בתנועתיות הזרע ועלייה במספר הזרעים המעוותים יכולה להיות קשורה לדליות. חלק מהמומחים סבורים כי דליות גורמות לאי פוריות על ידי העלאת הטמפרטורה בשק האשכים והפחתת ייצור הזרע.
- אטרופיה באשך. כיווץ האשכים הוא סימפטום נוסף של דליות. לאחר הטיפול, האשכים המושפעים יכולים לחזור לגודל רגיל.
- כְּאֵב. גברים החווים כאב באשכים - לרוב כשהם מתאמנים, עומדים או יושבים זמן רב - עשויים לסבול מוריקוצלה. הכאב נובע מלחץ המצטבר בוורידים. לפעמים, הדליות הכואבות יכולות להיות בולטות בגודלן.
- ירידה בחשק המיני ועייפות כללית- וריקוצלה גורם להפרעה בייצור טסטוסטרון ע"י תאים יעודים באשכים. ירידה ברמות הטסטוסטרון - ההורמון הגברי, גורמת לירידה בחשק המיני ואחראית לא פעם גם לעייפות כרונית. טיפול בוריקוצלה עשוי להחזיר את הגלגל לאחור ולטפל בתסמינים אלו. במדינות רבות בעולם זה הוא טיפול אנטי אייג'ינג גברי מוביל.
מה הן אפשרויות לטיפול בוריקוצלה?
- ניתוח פתוח.
- ניתוח לפרוסקופי – מיקרוכירורגיה.
- אמבוליזציה.
מה הם יתרונות האמבוליזציה?
זהו הליך מוכח ויעיל ביותר עם תוצאות טיפול מצוינות לוורידים מורחבים בשק האשכים שסביב האשך. הטיפול יעיל לפחות כמו ניתוח ולרוב אף יותר מכך, עם סיכון מופחת, פחות כאב ותקופת החלמה קצרה משמעותית. בנוסף מחקרים מראים שסבירות חזרת הוריקוצלה לאחר אמבוליזציה נמוכה יותר בהשוואה לשיטות ניתוחיות. ההליך מבוצע במסגרת אשפוז יום ולא מצריך הרדמה כללית.
אמבוליזציה של וריקוצלה היא הליך זעיר פולשני מינימלי כלומר אינו כרוך בניתוח. ההליך מבוצע על ידי רדיולוג פולשני תוך שימוש בטכניקות מונחות דימות.
מה הוא מהלך הפעולה?
הפציינט מושכב על מיטת הטיפולים ומחובר למסכים העוקבים אחר הדופק, לחץ הדם, ורמת החמצן. הפעולה מבוצעת על ידי רדיולוג פולשני אשר משכך את האזור, לרוב הצוואר או המפשעה, בעזרת הרדמה מקומית. ניתן גם להשתמש בחומרי הרגעה קלים. לאחר מכן הרופא מבצע דקירה קטנה לוריד אליו הוא מחדיר צינורית דקה (קטטר), אותה הוא מתמרן לאתר הטיפול. מוזרקת כמות קטנה של חומר ניגוד כך שהרדיולוג הפולשני יכול לראות בבירור את הוורידים בצילום הרנטגן על מנת להצביע איפה הבעיה והיכן ניתן לסגור את הוריד (אמבוליזציה).
כשהוא רואה את הורידים המוגדלים שסביב האשך על גבי הצג, הרופא משחרר סלילים או חומר נוזלי הגורמים ליצירת סתימה בורידים המוגדלים. על ידי חסימת הוריד החולה, נעצרת זרימת הדם החריגה באשך והדם מועבר לורידים הבריאים בכדי לצאת מהאשך דרך מסלולים רגילים. הנפיחות והלחץ בתוך האשך פוחתים. לאחר השלמת ההליך, הקטטר מוסר ולחץ מופעל באזור הדקירה בצוואר או במפשעה. אין תפרים גלויים לעור. הפתח הזעיר בעור מכוסה בפלסטר. הליך זה מסתיים בדרך כלל תוך פחות משעה.
מהו תהליך ההחלמה?
לאחר האמבוליזציה ניתן להשתחרר הביתה עוד באותו יום, לחזור לעבודה לאחר יומיים, ולהתחיל להתאמן לאחר שבוע עד 10 ימים. צפויים כאבים עמומים במפשעה במשך מספר ימים וייתכן חום קל במהלכם.
אילו בדיקות צריך לבצע לפני ואחרי הפעולה?
לפני הפעולה תתבקש להגיע ליעוץ רדיולוג פולשני כאשר בידיך בדיקות דם עדכניות הנקראות "פרופיל הורמונלי" הכוללות את רמת ההורמונים בדמך. בנוסף, תתבקש להגיע עם תוצאות עדכניות של בדיקת זרע הכוללת ספירת זרע ומורפולוגיה (צורתם). את הבדיקה יש לבצע באחת ממכוני הפוריות המורשים.
במהלך פגישת היעוץ אצל הרדיולוג הפולשני, תעבור בדיקת אולטראסאונד דופלר לאשכים שנועדה לקבוע נוכחות וריקוצלה ואת דרגת החומרה של המצב.
ארבעה עד שישה חודשים לאחר הפעולה, תגיע לביקורת במרפאה כאשר בידיך תוצאות עדכניות של בדיקת זרע ופרופיל הורמונלי. חשוב לציין שמכיוון שלזרע לוקח כ- 4 חודשים "להתבשל" מרגע לידתו ועד לפליטתו, אנו יכולים לצפות לשיפור במדדי הזרע רק כעבור 4-6 חודשים לאחר ביצוע הפעולה.