רדיולוגיה פולשנית

רדיולוגיה פולשנית היא תחום רפואי המשלב בין בדיקות דימות לבין תהליכים זעיר פולשניים (שאינם מצריכים ניתוח) וזאת לצורך אבחנה וטיפול במגוון של מצבים רפואיים.
השילוב הזה מאפשר ביצוע פעולות מורכבות תוך מיעוט בפלישה לגוף המטופל, וזאת באמצעות צינתורים מסוגים שונים אשר על פי רוב נעשים דרך כלי הדם.
באמצעות שילוב של אמצעי הדמיה מתקדמים כגון אולטרסאונד, שיקוף, CT, תהודה מגנטית ושיטות הדמיה מתקדמות נוספות, הרדיולוג הפולשני יכול למעשה לראות אל תוך גופו של המטופל ולטפל בדיוק מרבי במצבים רפואיים שעד לאחרונה דרשו פרוצדורות ניתוחיות מורכבות.

מרבית הפעולות מבוצעות דרך דקירה זעירה בעור שעובייה מספר מ"מ בלבד, וזאת באמצעות הרדמה מקומית, כך שניתן להפחית את משך האשפוז, ליהנות מתהליכי התאוששות והחלמה מהירים הרבה יותר, להקטין את הסיכוי לסיבוכים ולהציל חיים.

אנגיו סנטר הוא מרכז רפואי שונה בנוף הישראלי. זהו מרכז שממוקד בחדשנות ומציע תכנית טיפול כוללנית לכלל המטופלים של כל קופות החולים וחברות הביטוח.

הפעולות הרפואיות הנעשות על ידי שימוש ברדיולוגיה פולשנית

  • צנתור של כלי דם עורקיים וורידיים על מנת לאבחן ולטפל במחלות כלי הדם.
  • צנתור של כלי דם על מנת להגיע דרכם לאיברים שונים לצורך טיפול בהם.
  • החדרת מחטים ממוקדת לאברים שונים על מנת לבצע ביופסיות או טיפול ממוקד אחר.
  • החדרת  צנתרים לצרכים שונים (דיאליזה, הזנה תוך ורידית, מתן אנטיביוטיקה, כימותרפיה וכו').

מחלות כלי דם

  • טיפול בכלי דם עורקיים, ורידיים ובדרכי הלימפה כולל מפרצות באבי העורקים ובעורקי איברי הבטן, טיפול באיסכמיה קריטית של הגפיים התחתונות (סיבוך של מחלת עורקים היקפית חסימתית).
  • טיפול בהיצרויות בעורקי הבטן ובכליות.
  • טיפול במחלה טרומבוטית של הרגליים -DVT (פקקת ורידים עמוקה שנוצרת עקב היווצרות קרישי דם בעיקר בורידי הרגליים) כולל הוצאת הקרישים, השתלת והוצאת פילטר והשתלת תומכנים (סטנטים) לורידים.
  • טיפול ברגל סוכרתית - סיבוך הנובע ישירות ממחלת עורקים ברגל (PAD)  ו/ או פגיעה בעצבי הרגל כתוצאה ממחלת הסוכרת.

  • טיפול אנדווסקולרי בצליעה לסירוגין - מצב בו קיימת  ירידה בהספקת הדם אל הרגל בזמן מאמץ. הדבר נובע ממחלה בעורקים המספקים דם אל הרגל ואשר גורמים להיצרות או לחסימה של כלי הדם

סרטן

  • טיפול בסוגי סרטן שונים - החל מביצוע ביופסיות לאבחון, השתלת צנתרים לצורך גישה ורידית ממושכת (כגון פורט ופיק ליין) וכלה בטיפולים בגידולים עצמם באמצעות אבלציה או אמבוליזציה.
  • טיפול בסרטן כליה - קרצינומה של תאים כלייתיים (RCC).

  • טיפול בסרטן כבד - (קרצינומה הפטוצלולרית HCC). 

  • טיפול בגרורות בכבד.

טיפול בחולי דיאליזה, שתן וכליות

  • בחולי דיאליזה - השתלת צנתרי דיאליזה מתועלים (פרמקט) וטיפול שוטף לפיסטולות..
  • טיפול בדרכי שתן וכליות - הכנסת נקזים (נפרוסטומים), נפרו-אורטרוסטומים וסטנטים לדרכי השתן לטיפול בחסימות והצרויות (כולל בכליות מושתלות) וטיפול באמצעות אבלציה בגידולים ראשוניים של הכליות מסוג RCC.

טיפול במחלות כבד ודרכי מרה

טיפול בחסימות דרכי מרה, טיפולים שונים בגידולים ראשוניים של הכבד ובגרורות בכבד, טיפול ביתר לחץ דם פורטלי וטיפולים תומכים בכבדים מושתלים.

טיפול במפרקים

טיפול באוסטאוארטריטיס, שהיא הסוג השכיח ביותר של דלקת מפרקים הנוצרת כתוצאה משחיקה של הסחוס המפרקי ויכולה לפגוע בכל מפרק בגוף.

טחורים

טיפול בטחורים - הרחבה של הורידים באזור פי הטבעת.

טיפול במערכת המין

בנשים : טיפול בשרירנים (מיומות) של הרחם ובתסמונת גודש אגני (אי ספיקה אגנית).
בגברים : טיפול בוריקוצלה ובבלוטת ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת בצורה שפירה.

טיפול בדימומים

סגירת עורקים מדממים בחזה, בטן, אגן ובגפיים בצנתור.

מרכז אנגיו סנטר מתמקד בחדשנות רפואית ומציע תכנית טיפול מותאמת אישית לכלל המטופלים של כל קופות החולים וחברות הביטוח, תוך שימוש בטיפולים החדשניים ביותר ובפתרונות יצירתיים - כל זאת לצורך שיפור אורך ואיכות החיים של המטופלים.

כל מה שרציתם לדעת על רדיולוגיה פולשנית ולא העזתם לשאול:

1מה היא רדיולוגיה פולשנית?
זה הוא מקצוע רפואי שעוסק בצינתורים של הגוף והמוח. כשם שקרדיולוגיה פולשנית עוסקת בצינתורי לב, הרדיולוגיה הפולשנית עוסקת בצינתורים של שאר כלי הדם בגוף. בעזרת הצינתורים הללו, ניתן לטפל במגוון בעיות כגון – פתיחה של כלי דם חסומים או סגירה של כלי דם לא תקינים, טיפול במפרצות, טיפול אונקולוגי על ידי החדרת תרופות מדוייקת לגידולים סרטניים, השתלת תומכנים (סטנטים) לכלי דם מוצרים, טיפול בוורידים פגומים, שריפה (אבלציה) של גידולים, ועוד הרבה הרבה מצבים רפואיים הניתנים לטיפול על ידי הרדיולוגיה הפולשנית.
2מי הוא הרדיולוג הפולשני?
רופא מומחה שעבר התמחות ברדיולוגיה ועוד תת התמחות ברדיולוגיה פולשנית. הכשרה של כ 7 שנים לא כולל לימודי רפואה. כלומר בסה"כ כ 14 שנות לימודים. בקטנה כזה.
3מה הוא צינתור?
בגדול, זה אינסטלציה של הגוף. בגוף שלנו יש המון צינורות – כלי דם ורידיים, עורקיים, דרכי מרה, דרכי שתן, ומערכת הלימפה. כל הצינורות מחוברים אחד לשני ויוצרים מערכות מסועפות. על ידי שימוש במכשיר שיקוף (רנטגן) ניתן להגיע כמעט לכל מקום מגוף דרך דקירה קטנה בד"כ במפשעה או ביד ולבצע את הטיפול הדרוש. זה בעצם צינתור.
4מה הם יתרונות הטיפול ברדיולוגיה פולשנית?
כמובן שזו שאלה כללית מאוד ואין תשובה שמתאימה לכולם ולכל מצב. בגדול, הרדיולוגיה הפולשנית מאפשרת כיום לבצע טיפולים שבעבר היו אפשריים רק על ידי ניתוח ולעיתים ניתוח גדול. פעולות הרדיולוגיה הפולשנית ברובן מבוצעות בהרדמה מקומית או שילוב של הרדמה מקומית וטשטוש קל. ההחלמה אחרי פעולות אלו משמעותית מהירה יותר מזו שלאחר הניתוח, וזמני האשפוז משמעותית קצרים יותר ולא עולים בד"כ על יום או יומיים לאחר הפעולה, עם חלק גדול מהפעולות שלא דורשים אשפוז כלל.
5מה הם הסיכונים בצינתור או טיפול אחר ברדיולוגיה פולשנית?
כידוע אין פעולות פולשניות ללא סיכונים. יחד אם זאת, לרוב הסיכונים נמצאים ביחס ישיר לגודל של הפעולה והמיקום שלה. כלומר ברור שניתוח גדול בצוואר או בראש מסוכן יותר מהסרת שומה בעור. על אותו משקל טיפולי הרדיולוגיה הפולשנית – ביופסיה פשוטה של בלוטת לימפה, מסוכנת הרבה פחות מתיקון מפרצת של אבי העורקים הבטני. יחד אם זאת, כוון שפעולות רדיולוגיה פולשנית לא דורשות ניתוח, הסיכונים הכרוכים בפעולות אלו נמוכים מאלו של הניתוח. לגבי הסיכונים הספציפיים של פעולה כזו או אחרת, שווה לשוחח עם הרדיולוג הפולשני במעמד היעוץ.
6האם צריך לבצע הכנה כלשהיא לפני פעולה של רדיולוגיה פולשנית?
מרבית הפעולות של רדיולוגיה פולשנית דורשות צום של 4 שעות לפחות לפני הפעולה. פרט לכך, ההכנה תלויה בפעולה המבוצעת ובמאפייני המטופל. למשל מטופלים עם אי ספיקה כלייתית יידרשו לבצע הכנה כלייתית הכוללת שתייה מרובה או עירוי של נוזלים לפני הפעולה. כמו כן נדרשות בדיקות דם ולעיתים גם בדיקות נוספות לפני פעולת רדיולוגיה פולשנית. את הפרטים הספציפיים אליך, תקבל במעמד היעוץ במרפאה.
7מה הוא תהליך ההחלמה לאחר הטיפול?
אז כמובן שגם כאן צריך להתייחס למאפייני המטופל ולמאפייני הפעולה שבוצעה. בגדול, מרבית הצינתורים המבוצעים דרך היד, לא דורשים אשפוז. המטופל משוחרר לביתו לאחר כמה שעות של השגחה. מומלץ לא לבצע פעילות ספורטיבית במשך כשבוע לאחר הפעולה, אך ניתן לחזור לפעילות רגילה כבר למחרת. במידה והפעולה מתבצעת דרך המפשעה, בד"כ יאושפז המטופל להשגחה למשך כ 24 שעות וישוחרר לביתו לאחר מכן. ב 12 השעות הראשונות לאחר הפעולה מומלץ לשכב ולא להזיז את הרגל שדרכה בוצעה הפעולה. במשך כשבוע לאחר הפעולה מומלץ לא לבצע פעילות ספורטיבית עד הביקורת במרפאה. חשוב לציין שוב, שיש להתעניין בתהליך ההחלמה הייחודי לפעולה שהנך צפוי לעבור במעמד הייעוץ במרפאה.