parallax background

מפרצת ויסצרלית - מפרצות עורקי הבטן

כלי דם המספקים דם לכבד, לטחול, לכליות ולמעיים נקראים כלי דם ויסצרלים.

מפרצת הינה הרחבה של עורק עקב היחלשות הדופן. ככל שהעורק מתרחב כמו בלון, כך הדופן הופכת להיות דקה ועלולה להיקרע. מפרצות מסוג זה אינן נפוצות, ולרוב הן מטופלות רק כאשר מגיעות לגודל אשר מהווה סיכון.

למרבית המטופלים אין תסמינים והאבחון נעשה במקרה שבו מתבצעת הדמיה מסיבה אחרת.

כאשר קיימים תסמינים, הם נובעים מגדילה של המפרצת או כאשר זרימת הדם הבלתי סדירה במפרצת גורמת ליצירת קרישי דם אשר עלולים לחסום את זרימת הדם באותו העורק.

גורמים למפרצת יכולים לכלול שינויים טרשתיים בכלי הדם, מחלת רקמת חיבור, ניתוח או פעולה רפואית קודמת, זיהום או טראומה.

האבחון

מתבצע על ידי ביצוע בדיקת הדמיה להערכת מיקום המפרצת יחסית לכלי דם ואיברים אחרים.

בדיקת הבחירה תהיה CTA (טומוגרפיה ממוחשבת עורקית) ובעזרתה ניתן יהיה הן לאבחן את המפרצת והן להחליט על הפעולה הנדרשת או מעקב הדמייתי.

 MRA (תהודה מגנטית עורקית) היא בדיקה טובה להערכה של המפרצת, אך הבדיקה מתבצעת לאזור מסוים בגוף ולכן לא מאפשרת תכנון פעולה.

אולטראסאונד יכול להעריך את המפרצת ואת זרימת הדם בה בזמן אמת.

הטיפול

הטיפול המועדף הוא על ידי צנתור של העורק בו ממוקמת המפרצת. הפעולה מתחילה מניקוי מפשעה וכיסוי המטופל ליצירת שדה סטרילי. לאחר אלחוש האזור, מתבצעת גישה עורקית במפשעה ודרכה מועברת צינורית (קטטר) עד לאזור בו קיימת המפרצת.

בהתאם למיקום המפרצת, גודלה ומאפייניה מתבצע הטיפול בה. בין האפשרויות: הכנסת תומכן בעורק, סגירת המפרצת או סגירת העורק כולו.

עם סיום הפעולה, מוודאים שהמפרצת אינה מתמלאת, מוציאים את הצינורית וסוגרים את הפתח בעורק שבמפשעה. הפעולה מתבצעת במצב של ערות והמטופל יכול ללכת הביתה כבר ביום למחרת.

אפשרות אחרת הינה טיפול כירורגי. במהלך ניתוח כזה, מתבצע חתך בדופן הבטן דרכו מתבצעת גישה אל העורק עם המפרצת. את העורק הזה ניתן לטפל או על ידי ביצוע מעקף למקטע החולה או על ידי קשירה של העורק. לאחר מכן דופן הבטן נתפר. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית. המטופל רשאי משתחרר מאשפוז לאחר מספר ימים.

המעקב

לאחר ביצוע הטיפול למפרצת, על המטופל להיות במעקב בו הוא יעבור בדיקות הדמיה תקופתיות וייפגש עם הרופא המטפל. המעקב נועד לוודא שהמפרצת טופלה בהצלחה ואינה גדלה.