
רגל סכרתית
מה היא רגל סכרתית?
זהו סיבוך הנובע ישירות ממחלת עורקים ברגל (PAD) ו / או פגיעה בעצבי הרגל כתוצאה ממחלת הסכרת. נוכחות של כמה מצבים בכפות רגליים סוכרתיות כמו זיהום, כיבים באצבעות וכפות הרגליים, ופגיעה בעצמות כף הרגל נקראת תסמונת כף הרגל הסוכרתית.
עקב תפקוד לקוי של עצבים היקפיים הקשורים לסוכרת (נוירופתיה סוכרתית), לרגליים של החולים יש יכולת מופחתת לחוש כאב. משמעות הדבר היא כי פגיעות קלות עלולות להישאר בלתי-ידועות למשך זמן רב, ומכאן שעלולות להתקדם לכיב. מחקרים מעריכים כי שכיחותם של כיבים בכף הרגל בקרב חולי הסכרת היא בין 15 לא 25 אחוז.
הפגיעה העצבית יכולה להיות משולבת עם מחלת עורקים היקפית (PAD) הגורמת לזרימת דם לקויה בגפיים (אנגיופתיה סוכרתית). כמחצית מהמטופלים עם כיב ברגל סוכרתית סובלים גם מ- PAD.
במידה ולוקח זמן רב להחלמת פצעים בכף הרגל, יתכן שזיהום יופיע, יתפשט לעצמות ומפרקים באזור והדבר עלול להוביל לקטיעת הגפה. דלקת בכף הרגל היא הגורם השכיח ביותר לקטיעה לא טראומטית בקרב אנשים עם סוכרת.
מהם התסמינים של רגל סכרתית?
- אובדן תחושה
- תחושת נימול או עקצוץ
- שלפוחיות או פצעים אחרים ללא כאבים
- שינוי צבע ושינויי טמפרטורה של העור
- פסים אדומים
- פצעים עם או בלי הפרשה
- עקצוץ כואב
- כתמים על גרביים
מה הן אפשרויות המניעה ברגל סכרתית?
- לבחון את כפות הרגליים מדי יום
- לשטוף את כפות הרגליים מדי יום
- לנעול נעליים מתאימות ולגרוב גרביים
- לעודד זרימת הדם לכפות הרגליים
- לחתוך את הציפורניים בזהירות – בעדיפות ע"י פשיקוריסטית רפואית מוסמכת
- להגן על כפות הרגליים מפני טמפרטורות קיצוניות
- בדיקות סדירות של כפות הרגליים על ידי רופא
- שליטה ברמת הסוכר בדם
- הימנעות מעישון
מה הן אפשרויות לטיפול ברגל סכרתית?
- שימוש בהנעלה מתאימה
- שטיפה יומית במים או תחבושות רטובות בכדי לספק סביבת פצעים לחה
- ניקיון של פצעים
- הימנעות מלחץ על אזור הפצע
- הסרת עור ורקמות מתות מהפצע
- טיפול אנטיביוטי במקרה של זיהומים
- שליטה מיטבית ברמת הסוכר בדם
- הערכה ותיקון של אי ספיקת העורקים
מה האפשרויות להתערבות בכלי הדם ברגליים?
האינדיקציות להתערבות ניתוחית או אנדווסקולרית (צינתור) בכלי הדם בנוכחות פגיעה בעורקי הגפיים התחתונות כוללות כאבים במנוחה או בלילה, כיבים באצבעות וכפות הרגליים, ונמק ברגל.
ניתוח כלי הדם מתבצע בהרדמה כללית. כירורג כלי דם מבצע מעקף לחלק החולה בעורק בגפה תחתונה. המעקף יכול להיות וריד של המטופל או צינורית סינטטית המושתלים לעורק לפני ואחרי החסימה. הניתוח עורך מספר שעות ומצריך אישפוז של מספר ימים לאחר מכן.
הטיפול האנדווסקולרי (צינתור) מתבצע בהרדמה מקומית באזור המפשעה, בה הרדיולוג הפולשני יבצע דקירה דרכה יחדיר צינורית דקה (קטטר) לעורק אותה יתמרן לאתר הטיפול. מוזרקת כמות קטנה של חומר ניגוד כך שהרופא יוכל לראות בבירור את העורקים החולים. לאחר מכן על ידי ניפוח בלונים ולפעמים השמת תומכנים (ממש כמו בצינתור לב), פותחים את החלק המוצר או החסום בעורק וכך משפרים את זרימת הדם לכף הרגל. הפתח הזעיר בעור מכוסה בפלסטר. הליך זה מסתיים בדרך כלל תוך פחות משעתיים.
הטיפול האנדווסקולרי הנו קריטי לזירוז החלמת הכיב ומניעת קטיעה. ככל שנצליח מהר יותר וטוב יותר לשחזר את זרימת הדם לכף הרגל, כך יעלו הסיכויים להחלמת הפצעים.