רדיולוגיה פולשנית, או אנגיו, היא מומחיות חדשה יחסית שהייתה אחראית על חידושים משמעותיים בעולם הרפואה בשנים האחרונות. מדובר בתחום הנמצא בחוד החנית של טכנולוגיות וחידושים רפואיים. אמנם, רדיולוגיה פולשנית פחות מוכרת לרופא הממוצע, אולם היא ידועה ומוכרת היטב לרופאים המומחים במרבית התחומים. תחום הרדיולוגיה פולשנית אחראי על פעולות וטיפולים המבוצעים בהנחיית הדמייה בצורה זעיר פולשנית שרוב האנשים חושבים בטעות שמבוצעות על ידי מנתחים.
רדיולוגיה פולשנית מהווה אלטרנטיבה בפולשנות מינימלית לניתוחים פתוחים אשר עושה שימוש בהנחייה של אמצעי הדמייה שונים (שיקוף, אולטרסאונד, CT ו MRI) לעזרה בביצוע הפעולה. במקרים רבים, ניתן להמנע מניתוח כך שהסיכונים למטופל יורדים בצורה ניכרת וזמן ההחלמה מתקצר גם הוא. בנוסף, רדיולוגיה פולשנית יכולה לשמש כתוסף לניתוח, ופעולות משולבות בשיתוף עם מנתחים יכולות לשפר את הטיפול בחולים.
רדיולוגיה פולשנית התהפתחה מאנגיוגרפיה אבחנתית בשנות ה60׳, לאחר שהטכניקה על שם סלדינגר תוארה ע״ ד״ר סוון-איור סלדינגר ב1953. טכניקה זו תיארה שיטה להשיג גישה לכלי דם באמצעות מחט חלולה ותיל דק.
רדיולוג אמריקאי, ד״ר צ׳רלס דוטר, שינה את מהלך ההיסטוריה של התחום ב 1964 ועל כן נחשב לאבי התחום. ד״ר דוטר שינה והתאים את שיטת סלדינגר לצורך ביצוע פעולות טיפוליות ולא אבחנתיות. בתאריך 16 לינאור 1964, תחום הרדיולוגיה הפולשנית נולד כאשר ד״ר דוטר הרחיב בצורה מילעורית היצרות קשה בעורק הירך, באמצעות שימוש בצינור פלסטיק (קטטר/צנתר), באישה בת 82 עם רגל איסכמית ונמקית שסירבה לעבור כריתה. בהמשך, למרות פקפוק מצד מנתחי כלי הדם שטיפלו במקרה, הכאבים ברגל חלפו, המטופלת חזרה ללכת ומצב הרגל השתפר. ד״ר צ׳לרס דוטר היה מועמד לפרס נובל ברפואה בשנת 1978. המושג רדיולוגיה פולשנית נתבע רק במרץ 1967, אז הוא תואר לראשונה בעיתון American journal of Roentenology.
רדיולוגים פולשניים מתמחים בהובלת מחטים קטנות, צנתרים וציוד רפואי אחר לתוך הגוף דרך חתכים זעירים (5-10 מ״מ) לצורך טיפול במחלות שונות. הטיפולים והפעולות המובצעים הינם זעיר פולשניים באמת. חשוב לציין כי הכישורים הבסיסיים של רדיולוג פולשני הם עדיין ניתוח ופענוח תמונות הדמייה, ולכן רדיולוגיה אבחנתית מהווה את מרכז הכובד בהכשרת רדיולוג פולשני. משמעות שילוב זה של יכולות הוא שכמעט ואין תחום ברפואת בית החולים שבו לא קיימת השפעה של הרדיולוגיה הפולשנית על הטיפול וניהול החולים.
מפתיע לגלות את כמות הפעולות והטיפולים שמבוצעים כיום על ידי רדיולוגים פולשניים. באופן היסטורי, מנתחים ביצעו רבות מהפעולות, אולם כמות משמעותית מהפעולות הינן חדשות וחדשניות. למעשה, ניתן לטפל ברדיולוגיה פולשנית כמעט בכל איברי ומערכות הגוף.
ניתן לחלק את הטיפולים בצורה פשוטבה לקטגוריות הבאות:
חשוב לדעת כמה פיתוחים בתחום הרפואה מקורם בחדשנות של רדיולוגיה פולשנית. קרוב לודאי את חלקם מרבית האנשים מכירים אולם לא מודעים למקורם.
להלן חלק מאבני הדרך:
– 1964 אנגיופלטיה (הרחבות באמצעות בלון)
– 1966 אמבוליזציה של גידול בחוט השדרה
– 1967 טכניקת ג׳ודקינס לאנגיוגרפיה קורונרית (הדגמה של כלי דם לבביים)
– 1969 אב טיפוס של סטנט (תומכן) הניתן להשתלה דרך צנתר
– שנות ה70 סלילים לאמבוליזציה
– 1972 אמבוליזציה של דימום מדרכי העיכול
– 1973 אמבוליזציה של דימום אגני משני לחבלה
– 1974 טרמבוליזה (המסת קרישים) עורקית סלקטיבית
– 1977 אמבוליזציה של מלפורמציה עורקית-ורידית בריאות
– 1978 אמבוליזציה של ורידי אשכים (וריקוצלה)
– שנות ה80 סטנטים לדרכי מרה
– 1982 TIPS
– 1983 פיתוח סטנט שנפתח על ידי בלון
– שנות ה90 טיפול בגידולים בעצמות ובכליות באמצעות אמבוליזציה
– 1990 אבלציה באמצעות RF של גידולים בכבד
– 1991 סטנט גראפט אנדו-וסקולרי לטיפול במפרצות באבי העורקים
– 1995 אמבוליזציה של עורקי הרחם לטיפול בשרירני רחם (מיומות)
– 1999 טיפול אנדו-וסקולרי בלייזר (EVLT) לטיפול בדליות ורידיות
רדיולוגים פולשניים הינם חלוצים ביצוע פעולות בפולשנות מיזערית באיכות ובטיחות גבוה, תוך מתן דגש על בטיחות המטופלים ומשך החלמה קצר.
רדיולוגים פולשניים הינם מומחים בהדמייה (רדיולוגיה) אשר ביצעו הכשרה נוספת ברדיולוגיה אבחנתית ופולשנית כולל בטיחות בקרינה, פיזיקה של קרינה, ההשפעה הביולוגית של קרינה, מניעת נזקי קרינה ושימוש קליני בקרינה.
התשובה היא כן! רדיולוגיה פולשנית הינה תחום מוביל המתקדם בקצב גבוה. במרבית בתי החולים הגדולים בארץ קיימת מרפאת רדיולוגיה פולשנית וניתן להגיע דרכה לייעוץ ישיר של רדיולוג פולשני בלי הצורך לראות מומחה אחר קודם (לרוב מנתח). במידת הצורך דרך המרפאה ניתן יהיה לתאם את הפעולה הנדרשת ויתואם אשפוז במידת הצורך.
חשוב לציין כי רדיולוגים פולשניים לרוב עובדים כחלק מקבוצה רב-תחומית בתוך בית החולים, ולכן יוכלו להפנות את המטופל למומחה בתחום אחר במידת הצורך.
קיימת אפשרות להגיע לייעוץ ישיר גם בצורה פרטית או דרך הביטוחים המשלימים דרך קבוצת אנגיוסנטר (angio.co.il) המרכזת בתוכה את מיטב המומחים בתחום וכן יכולות רב תחומיות למקרים מורכבים.
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.