פוריות הגבר - איזה בעיות עלולות להיות ומה אפשר לעשות כדי לפתור אותן

פוריות הגבר

פוריות הגבר

סיבות לבעיות פריון הגבר

בעיית פוריות קיימת אצל כ 15-20% מהאוכלוסייה. בעבר נהוג היה לחשוב, שהסיבה העיקרית שבגללה נשים אינן נכנסות להיריון נעוצה בפוריות האישה. לכן טיפולי הפוריות התמקדו בעיקר בהן, וזאת למרות שלמעשה בכמעט במחצית מהמקרים הבעיה נעוצה בכלל בבעיית פריון של הגבר.  למעשה, מחקרים רבים מחזקים נתונים אלה ומראים שיותר מ-40% מהסיבות לאי -כניסת האישה להיריון נעוצה בבעיית הפוריות של המין הגברי. באופן מסורתי, רק אחרי ששללו בעיות הפריון אצל האישה בדקו  גם את הגבר, אולם כיום יודעים, שלא פחות חשוב לבדוק ולטפל בבעיות פוריות הגבר, במקביל לטיפול באישה.

גורמים אפשריים לבעיות פוריות אצל הגברים הם רבים: התבגרות מינית לא תקינה, מחלות גנטיות ובעיות מולדות, מחלות עבר כלליות ומחלות מין, זיהומים ודלקות (דלקת בדרכי הובלת הזרע או בדרכי השתן ,דלקת הערמונית), ניתוחים באשכים או באיברי מין, בעיות הורמונליות, לקיחת תרופות או חשיפה לכימיקלים וחומרים רדיו אקטיביים , ואלו רק חלק מהסיבות.

ספירת זרע נמוכה ופגיעה בפוריות הגבר

במקרים רבים ניתן לזהות ספירת זרע נמוכה המהווה נורת אזהרה היכולה לאותת על בעיה בפוריות הגבר. הגורמים לכך יכולים להיות עודף משקל, בעיות הורמונליות שמקורן בבלוטת יתרת המוח, באשכים, בבלוטת התריס, זיהום בדרכי השתן ובצינורית הזרע, תנועה פגומה של הזרע (המשפיעה על סיכויי חדירת הזרע לביצית ובכך פוגמת בסיכויי להפריה), גידול סרטני באשכים ועוד. בעיה נפוצה נוספת היא הוריקוצלה – התרחבות של ורידי האשכים, שהיא בעיה במערכת הניקוז הוורידית של האשך. 

וריקוצלה מובילה לירידה באספקת חמצן לאשך וכך הפוגעת בייצור תאי הזרע. יש מספר גורמים להתפתחות מוקדמת של הבעיה. בין היתר, המבנה האנטומי של הגוף הגורם לעודף לחצים בניקוז דם מהכליה השמאלית. בנוסף, המחלה עלולה להיות גנטית, ולכן חשוב לבדוק אם היא התגלתה כבר בעבר אצל בני המשפחה.

אבחון בעיות בפוריות הגבר

השלב הראשון באבחון הבעיה הוא בדיקה גופנית הכוללת בדיקת אברי מין וביצוע דופלר (אולטראסאונד ורידי המראה את זרימת הדם באשכים). תוצאות הבדיקה מסבירות פעמים רבות  את ההפרעות ביצור זרע וספירת זרע נמוכה. אחת הבעיות הנפוצות היא דליות באשכים.

בנוסף, מומלץ לבצע בדיקות מעבדה לשלילת מחלות כסוכרת ויתר לחץ דם, העלולות גם הן  להשפיע על פוריות הגבר. הבדיקות אף  נותנות תמונת מצב לגבי הפרופיל ההורמונאלי שגם הוא משפיע על איכות וכמות הזרע וגורמות לעיתים לספירת זרע נמוכה.

שלב נוסף הוא ביצוע בדיקות גנטיות לבירור גנטי של הסיבות לעקרות הגבר.

סוגי הטיפול באי פריון הגבר

לאחר שאובחנה מהות הבעיה (בבדיקה גופנית, בדיקות דם ובדיקות הורמונליות), קיימות מספר אפשרויות לטיפול על מנת להביא לשיפור איכות ותפקוד הזרע. טיפול נכון יכול למנוע מהאישה טיפול הפרייה ארוך ויקר, שעלול לפגוע בבריאותה. 

הפריית מבחנה היא  פתרון המוצע לעיתים כאשר מזוהות בעיית בפוריות הגבר. פתרון זה מאפשר היריון גם כשאיכות הזרע וספירת הזרע נמוכה. 

כיום ניתן לפתור את בעיית הפוריות על ידי שיפור ייצור תאי הזרע. בהתאם למקור הבעיה ניתן לבצע טיפול תרופתי או ניתוחי. במקרים של דלקות או/ו חוסר איזון הורמונאלי, ניתן לנסות טיפול תרופתי. 

במקרים של וריקוצלה, ניתן לבצע צנתור או ניתוח על מנת להחזיר את זרימת החמצן התקינה לאשך ולאפשר לו לייצר תאי זרע איכותיים.

חשוב לציין שתופעת  אי הפוריות קיימת גם אצל גברים שכבר יש להם ילדים ואשר בעבר לא סבלו ממנה, וכעת אינם מצליחים להפרות. טיפול בבעיה הרפואית של פוריות הגבר יכולה לחסוך לאישה טיפולי הפרייה שהם גם יקרים, גם מורכבים ולעיתים הם בעלי סיכונים.

מאת: דר’ אחיהוד בנדט – מנהל תחום רדיולוגיה פולשנית

 

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.

התקשרו עכשיו