סרטן בכבד – ראשוני ושניוני
הסרטן בכבד מתחלק לסרטן ממקור כבדי וסרטן ממקור אחר אשר שולח גרורות לכבד.
מהם הסרטנים ראשוניים כבד?
- הפטומה או קרצינומה הפטוצלולרית (HCC) – סרטן ממקור תאי הכבד
- כולנגיוקרצינומה – סרטן ממקור דרכי מרה תוך כבדיים
מהם הסרטנים ששולחים גרורות אל הכבד?
- סרטן ממקור מערכת העיכול ( כגון ממקור ושט, קיבה או המעי הגס)
- סרטן הלבלב
- סרטן השד
- סרטן ריאות
- מערכת אברי השתן והרבייה (כגון סרטן שחלות, הרחם, אשכים, כליות)
- מלנומה
- קרצינואיד וסרטן ממקור נוירואנדוקריני
- סרקומה
מהן אפשרויות הטיפול בגידול בכבד?
אם הנגע קטן אזי ניתן לבצע כריתה של הנגע (כריתת כבד חלקית). היכולת המופלאה של הכבד להתחדש גורמת לכך שניתן לכרות עד 2/3 של הכבד והוא ישקם את עצמו בהדרגה. השתלת כבד היא טיפול המאפשר ריפוי. בכדי להתאים להשתלת כבד מוסכם כי יש לעמוד בקריטריונים מסוימים ולאחר ההשתלה על המטופל ליטול תרופות המדכאות את מערכת החיסון. בנוסף על האפשרויות הכירורגיות, קיימות מגוון שיטות טיפול זעיר פולשניות שלעיתים מחליפות ניתוח, טיפולים כימותרפיים והקרנות.
מהם הטיפולים הזעיר פולשנים בגידול בכבד?
- חסימת אספקת דם לגידול, בין אם בשילוב כימותרפיה או רדיותרפיה
- אבלציה בקור, תדרי רדיו או גלי מיקרו
- חסימת ורידים פורטלים למועמדים לכריתה חלקית של הכבד
אמבוליזציה
בפעולות האמבוליזציה השונות הפציינט מושכב על מיטת הטיפולים ומחובר למסכים העוקבים אחר הדופק, לחץ הדם, ורמת החמצן. הפעולה מבוצעת על ידי רדיולוג פולשני. תחילה אזור המפשעה מורדם בעזרת הרדמה מקומית. ניתן גם להשתמש בחומרי הרגעה קלים. לאחר מכן הרופא דוקר עורק במפשעה, דרכו מעביר תיל קטן ומחדיר צינורית דקה (קטטר). בעזרת שיקוף והזרקת כמות קטנה של חומר ניגוד, הרופא מקדם את הקטטר אל אתר הטיפול. כאשר קצה הקטטר ממוקם באזור הגידול מוזרקת כמות קטנה של חומר ניגוד כדי שניתן יהיה לראות בבירור את העורקים המספקים את הכבד ואת אלו המספקים את הגידול. לאחר מיקום הקטטר באזור המיועד תוך פגיעה מינימלית ככל הניתן ברקמת כבד בריאה מוזרקים החלקיקים. לאחר השלמת ההליך, הקטטר מוסר ולחץ מופעל באזור הדקירה במפשעה. אין תפרים גלויים בעור. הפתח הזעיר מכוסה בפלסטר. ההליך מסתיים בדרך כלל תוך מספר שעות.
ישנם מספר סוגי פעולות אמבוליזציה
- אמבוליזציה עם חלקיקים (Bland Embolization) - טיפול המאפשר סתימה של כלי דם המובילים לגידול. בהליך זה משתמשים בחומר סינטטי שבעזרתו מתבצעת חסימה סלקטיבית של עורקים קטנים המזינים את הגידול וכך נמנעת ממנו אספקת דם. הטיפול נועד לגידולים שלא ניתן לטפל בהם בצורה כירורגית על מנת לשמור על תפקודי כבד לאורך זמן, אך ניתן להשתמש בטיפול גם כהכנה לכריתה חלקית בכבד בכדי למנוע דימומים.
- רדיואמבוליזציה (Radioembolization) - מכונה גם טיפול קרינתי פנימי סלקטיבי .(SIRT) ההליך מסייע במיקוד הטיפול הקרינתי לגידולים בכבד ומאפשר מתן קרינה בעוצמה גבוהה. מיקוד זה מגביל את תופעות הלוואי של הקרינה לחלקים התקינים של הכבד. ההליך מסייע בהקטנת הגידולים ובשיפור זמן ההישרדות בקרב חולים במחלה מתקדמת.
- כימואמבוליזציה - (Chemoembolization) - טיפול המאפשר הזרקה של תרופות וחומרים כימותרפיים ישירות אל כלי הדם המספקים את הגידול הסרטני. בנוסף לתרופה מוזרק גם חומר סינתטי אמבולי הנועד לחסום את כלי הדם המספקים את הגידול. שיטה זו מאפשרת ריכוז של החומרים הכימתורפיים לאורך זמן רב יותר במיקום הטיפול המיועד, ולמנוע פיזור שלו בשאר הכבד. כימואמבוליזציה משמשת על פי לרוב לטיפול בסרטן הכבד, אך גם לתהליכים משניים שהתפשטו לכבד.
אבלציה
אבצליה הינה צריבה של גידולים על ידי חימום או קירור קיצוניים. הפעולה נעשית בדרך כלל במסגרת אמבולטורית. בפעולות האבלציה רדיולוגים פולשנים מאלחשים את העור ומעבירים דרכו מחט ישירות אל הכבד. לאחר מכן, משתמשים בטכנולוגיית הדמיה מתקדמת (בדרך כלל בהנחיית (CT בכדי להנחות את המחט הדקה (אלקטרודה) לגידול. ברגע שהמחט ממוקמת במקום הנכון, מבוצעת האבלציה. לאחר הפרוצדורה ניתן להשתחרר הביתה באותו יום או למחרת, ולחזור לעבודה לאחר מספר ימים.
ישנם מספר סוגי פעולות אבלציה של גידולים
- קריואבלציה (Cryoablation) - שימוש במחט מיוחדת המוחדרת דרך העור אל הגידול לצורך הורדת הטמפרטורה עד למינוס 20 מעלות צלסיוס. הדבר מאפשר את הקפאת רקמת הגידול והשמדת התאים הסרטניים.
- אבלציה בתדרי רדיו (Radiofrequency) - שימוש במחט מיוחדת המוחדרת דרך העור אל הגידול לצורך חימום שלו עד לטמפרטורת רתיחה, וזאת על ידי זרם חשמלי מקומי. הדבר מאפשר שריפה מהירה ויעילה של גידולים כמעט וללא נזק לרקמה התקינה שמסביב.
- אבלציה בגלי מיקרו (Microwave ablation) - שימוש במחט מיוחדת המוחדרת דרך העור אל הגידול לצורך חימום שלו על ידי אנרגיה אלקטרומגנטית היוצרת המתה של רקמת הגידול. הדבר מאפשר שריפה מהירה ויעילה של גידולים, כמעט ללא נזק לרקמה התקינה שמסביב.
חסימת ורידים פורטלים
חלק מהמטופלים עשויים להיות מועמדים לניתוח של כריתה חלקית של החלקים בכבד בהם יש גידול. לפני הניתוח יש לוודא כי קיימת ברקמת הכבד שארית מספקת שתאפשר שימור תפקידיו של הכבד. בפעולת זו, נחסמים ורידים המספקים את החלק בכבד שעתיד להיכרת. בתגובה, חלקיו הבריאים של הכבד גדלים כפיצוי על החלק שעבר חסימה. ברגע שקיימת מספיק רקמת כבד, ניתן לכרות את החלק שורידיו נחסמו.