parallax background

מחלה גרורתית בכבד

מה הן גרורות בכבד - הסבר

הכבד הוא איבר המסייע לגוף לפרק פסולת, לאגור חומרים מזינים, ויוצר מרה וחלבונים חיוניים לגוף. עקב חיוניותו, לכבד מגיע דם מכל הגוף דרך העורקים והורידים ולכן הכבד הוא יעד עיקרי לגרורות מגידולים ממאירים (סרטניים) שונים בגוף. גרורות בכבד שכיחות פי 18-40 מאשר גידולי כבד ראשוניים. לדוגמה- קרצינומה הפטוצלולרית (HCC).

אתרי הממאירויות הראשוניות השולחים גרורות לכבד

  • מערכת העיכול (כגון סרטן ממקור ושט, קיבה או המעי הגס, אדנוקרצינומה של הלבלב)
  • גידולים נוירואנדוקרינים
  • סרטן השד
  • סרטן ריאות
  • מערכת אברי השתן והרבייה (כגון סרטן שחלות, הרחם, אשכים, כליות)
  • מלנומה
  • סרקומות

מהן אפשרויות הטיפול במחלה גרורתית בכבד?

בתנאים מסויימים ניתן לטפל בגרורות באמצעות כריתה של הנגע (כריתת כבד חלקית) או השתלת כבד, מאחר וייתכן כי האתר היחיד במחלה גרורתית הוא בכבד. נוסף על האפשרויות הכירורגיות, קיימות מגוון אפשרויות טיפול נוספות בשיטות זעיר פולשניות שלעיתים מחליפות ניתוח, טיפולים כימותרפיים והקרנות.

מהן אפשרויות הטיפול הזעיר פולשנית בקרצינומה הפטוצלולרית?

אמבוליזציה

בפעולות האמבוליזציה השונות הפציינט מושכב על מיטת הטיפולים ומחובר למסכים העוקבים אחר הדופק, לחץ הדם, ורמת החמצן. הפעולה מבוצעת על ידי רדיולוג פולשני אשר משכך את אזור המפשעה בעזרת הרדמה מקומית. ניתן גם להשתמש בחומרי הרגעה קלים. לאחר מכן הרופא מבצע דקירה דרכה יחדיר צינורית דקה (קטטר) לעורק, ואותה הוא מתמרן לאתר הטיפול. מוזרקת כמות קטנה של חומר ניגוד כך שהרדיולוג הפולשני יכול לראות בבירור את העורקים המספקים את הכבד ואת אלו המספקים את הגרורה או הגרורות, על מנת לטפל בו עם פגיעה מינימלית ככל הניתן בשאר הכבד. לאחר השלמת ההליך, הקטטר מוסר ולחץ מופעל באזור הדקירה במפשעה. אין תפרים גלויים בעור. הפתח הזעיר בעור מכוסה בפלסטר. הליך זה מסתיים בדרך כלל תוך מספר שעות.

ישנם מספר סוגי פעולות אמבוליזציה המתאימה לטיפול בגרורות

  • אמבוליזציה עם חלקיקים (Bland Embolization)) - טיפול המאפשר סתימה של כלי דם המובילים לגרורות שהתפשטו לכבד. בהליך משתמשים בחומר סינטטי שבעזרתו מתבצעת חסימה סלקטיבית של עורקים קטנים המזינים את הגידול, ועל ידי כך נמנעת ממנו אספקת דם. הטיפול נועד לגידולים שלא ניתן לטפל בהם בצורה כירורגית בכדי לשמור על תפקודי כבד לאורך זמן, אך ניתן להשתמש בטיפול גם כהכנה לניתוח בכבד כדי למנוע דימומים.
  • כימואמבוליזציה - (Chemoembolization) - טיפול המאפשר הזרקה של תרופות וחומרים כימותרפיים ישירות אל כלי הדם המספקים את הגידול הסרטני.

אבלציה

 טיפול זעיר פולשני. אבצליה נעשית בדרך כלל במסגרת אמבולטורית, תוך שימוש בהרדמה מקומית. ניתן גם להשתמש בחומרי הרגעה קלים. בפעולות האבלציה רדיולוגים פולשנים מאלחשים את העור ומעבירים מחט דרכו ישירות אל הכבד. לאחר מכן, משתמשים בטכנולוגיית הדמיה מתקדמת (בדרך כלל בהנחיית CT) בכדי להנחות את המחטים לגרורה. ברגע שהמחט ממוקמת במקום הנכון, מבוצעת האבלציה. לאחר התהליכים האלה ניתן להשתחרר הביתה באותו יום או למחרת, ולחזור לעבודה לאחר מספר ימים.

ישנם מספר סוגי פעולות אבלציה של גידולים

  • קריואבלציה (Cryoablation) - שימוש במחט מיוחדת המוחדרת דרך העור אל הגידול לצורך הורדת הטמפרטורה עד לכמינוס 20 מעלות צלסיוס. הדבר מאפשר את הקפאת רקמת הגידול ואת השמדת התאים הסרטניים.
  • אבלציה בתדרי רדיו (Radiofrequency) - שימוש במחט מיוחדת המוחדרת דרך העור אל הגידול לצורך חימום הגידול עד לטמפרטורת רתיחה על ידי זרם חשמלי מקומי. הדבר מאפשר שריפה מהירה ויעילה של גידולים כמעט וללא נזק לרקמה התקינה שמסביב.
  • אבלציה בגלי מיקרו (Microwave ablation) - שימוש במחט מיוחדת המוחדרת דרך העור אל הגידול לצורך חימום הגידול על ידי אנרגיה אלקטרומגנטית היוצרת המתה של רקמת הגידול. הדבר מאפשר שריפה מהירה ויעילה של גידולים כמעט וללא נזק לרקמה התקינה שמסביב.

חסימת ורידים פורטלים

חלק מהמטופלים עשויים להיות מועמדים לניתוח של כריתה חלקית של החלקים בכבד בהם יש גרורות. אך בטרם הניתוח יש לוודא כי קיימת רקמת כבד שארית מספקת שתאפשר שימור תפקידיו של הכבד. לצורך כך ניתן לחסום חלק מהורידים המזינים את החלקים שעתידים להיכרת והדבר גורם לצמיחה של החלקים הבריאים האחרים.

מאת: ד"ר אחיהוד בנדט - מנהל תחום רדיולוגיה פולשנית