כף רגל סכרתית - למה זה קורה ומהם אפשרויות המניעה והטיפול

רגל סכרתית

נפיחות ברגל

כל מה שרצית לדעת על רגל סוכרתית ולא העזתם לשאול.

 

מה היא רגל סוכרתית?

זה הוא מצב שבו ישנו מיעוט/העדר זרימת דם ברגל הגורם לכאב, פצעים, כיבים, ונמק. המצב אופייני לחולי סכרת כוון שהמחלה גורמת הן לפגיעה בכלי הדם והן לפגיעה בעצבים ברגל. כתוצאה מן הסכרת נגרמת סתימה של כלי דם עורקיים מתחת לברך ובכף הרגל, מה שגורם לפצעים ואף נמק של האצבעות, ושאר אזורי כף הרגל. לעיתים, המטופלים כלל לא מבחינים בפצעים שמופיעים, כוון שהעצבים שנפגעו, לא מוסרים למוח שמשהו כואב. הפצעים והנמק יכולים להזדהם ולדרוש התערבויות דחופות כולל קטיעה של אצבעות או השוק מתחת לברך.

 

מה חשוב לעשות בכדי להימנע מרגל סכרתית?

  • איזון של הסכרת – זו גולת הכותרת. היום ניתן וחייב לאזן את הסכרת בצורה מיטבית. ערך של HBA1C – מתחת ל5.5 הוא אידיאלי. אין שום סיבה שבטכנולוגיה הקיימת היום מטופל לא יצליח לאזן את הסכרת שלו, לפעמים זה מורכב, אך הכרחי.
  • היגיינה קפדנית של כף הרגל – חשובה מאוד. הקפדה על ניקיון העור ואורך הציפורניים חשובים ביותר. בכל יום יש לבחון בדקדקנות את כף הרגל כולל בין האצבעות, ולדווח לרופא על כל פצע/פגם בעור.
  • הנעלה – נעליים אורטופדיות המפזרות את העומס בצורה נכונה על כף הרגל עוזרות להימנע מפצעים.

 

מה הם התסמינים של רגל סכרתית?

הופעת כאב ברגל בזמן מנוחה ושכיבה המוקל על ידי הורדת הרגל למטה והופעת פצעים קשים לריפוי בכף הרגל, הם שני התסמינים המרכזיים של רגל סכרתית.

גם כאב בשוק שמתחיל בזמן הליכה עד כדי צורך לעצור ומוקל על ידי מנוחה הוא סימן לפגיעה בכלי דם, אך לא כתוצאה מרגל סכרתית, אלא כתוצאה בטרשת עורקים שפוגעת בכלי הדם באגן ובירך. לעיתים שני המצבים מתקיימים יחדיו ושניהם ביחד וכל אחד לחוד דורש פנייה לרופא המטפל.

 

כיצד מאבחנים רגל סכרתית?

השלב הראשון לאחר בדיקת רופא הוא בדרך כלל הפניית הנבדק לדופלר (אולטראסאונד) עורקי רגל במאמץ ומנוחה. הבדיקה אינה פולשנית ובודקת את זרימת הדם לרגל בזמן מנוחה ומאמץ. הבדיקה דורשת הליכה קצרה על הליכון. תוצאות הבדיקה מאפשרות לקבוע לא רק האם הבעיה קיימת או לא, אלא גם להעריך את האזור האנטומי בו יש פגיעה בכלי הדם.

במידה ותוצאות הבדיקה אכן מעלות חשד לפגיעה בכלי הדם, בדרך כלל יופנה המטופל לבדיקה מדויקת יותר כגון CT או MRI אשר יעזרו לקבוע במדויק את אזור ומאפייני החסימה.

לזמן יש חשיבות במקרה הזה כוון שככל שהפצע/נמק קיים יותר זמן, כך עולה סיכון הכריתה. אנו ממליצים לפנות למרכזים כוללניים כגון אנגיוסנטר אשר מאגדים בתוכם הן כירורגים של כלי דם, רדיולוגים פולשניים, ורדיולוגים אבחנתיים בכדי לעמוד על האבחנה מהר יותר ולהציע טיפול יעיל בזמן.

 

 

איך מטפלים ברגל סכרתית?

אחרי שכבר הבנו שמניעה זו דרך הטיפול הטובה ביותר, בוא נראה מה הם אפשרויות הטיפול הקיימות. ראשית איזון סכרת וטיפול מקומי בפצע במרפאת פצעים ייעודית כמו זו שקיימת באנגיוסנטר. שנית, אבחנה מהירה של הפגיעה בכלי דם וטיפול על ידי צינתור שפותח את כלי הדם הסתומים ו/או ניתוח מעקפים לכלי הדם ברגל במקרים מסוימים. יש לציין שהטיפול ברגל סכרתית הנו מולטי דיסציפלינארי – כלומר מחייב טיפול של רופאים ממקצועות שונים כגון רדיולוגים, רדיולוגים פולשניים, רופאי סכרת, כירורגיית כלי דם, אורטופדיה ומומחי כף רגל, מרפאת פצעים, ולעיתים גם רופאי כליות ולב. זו הסיבה שישנו יתרון בטיפול על ידי מרכז שמשלב בתוכו את כל המקצועות הללו. בסיום הטיפול ועם השיפור במצב, המעקב חשוב לא פחו מהטיפול עצמו ומחייב שיתוף פעולה הן של המטופל והן של הצוות הרפואי.

 

איך נראה תהליך ההחלמה לאחר פעולת צינתור לרגל סכרתית?

כאן צריך לחלק את השאלה לשני חלקים – חלק אחד ההחלמה מפעולת הצינתור עצמה, והחלק השני היא השיפור במצב הרגל. מבחינת החלמה מהצינתור מדובר בימים בודדים. בד”כ מדובר באשפוז של 24 שעות לאחר הפעולה ועוד כשבוע מנוחה בבית עד הביקורת במרפאה. כבר מספר ימים לאחר הפעולה לרוב כל זכר לצינתור חולף.

מבחינת שיפור מצב הרגל, כמובן שכל זה תלוי מאוד במצב ההתחלתי וייחודי של כל מטופל. לעיתים השיפור הוא מיידי, ולעיתים לוקח זמן. זו בדיוק השאלה שצריך לשאול את הרדיולוג הפולשני במעמד הייעוץ. לא רק כמה זמן ייקח תהליך ההחלמה, אלא גם מה ייחשב כהצלחה ולאיזו תוצאה ניתן לצפות במקרה הספציפי.

מאת: דר’ אחיהוד בנדט – מנהל תחום רדיולוגיה פולשנית

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.

התקשרו עכשיו