parallax background

רגל סוכרתית

מהי רגל סוכרתית?

זהו סיבוך הנובע ישירות ממחלת עורקים ברגל (PAD) ו/ או פגיעה בעצבי הרגל כתוצאה ממחלת הסכרת. נוכחות של כמה מצבים בכפות רגליים סוכרתיות כמו זיהום, כיבים באצבעות וכפות הרגליים, ופגיעה בעצמות כף הרגל נקראת תסמונת כף הרגל הסוכרתית.

עקב תפקוד לקוי של עצבים היקפיים הקשורים לסוכרת (נוירופתיה סוכרתית), לרגליים של החולים יש יכולת מופחתת לחוש כאב. משמעות הדבר היא כי פגיעות קלות עלולות להישאר בלתי ידועות למשך זמן רב, ומכאן שעלולות להתקדם ולהפוך לכיב. מחקרים מעריכים כי שכיחותם של כיבים בכף הרגל בקרב חולי הסוכרת היא בין 15 ל- 25 אחוז.

הפגיעה העצבית יכולה להיות משולבת עם מחלת עורקים היקפית (PAD) הגורמת לזרימת דם לקויה בגפיים (אנגיופתיה סוכרתית). כמחצית מהמטופלים עם כיב ברגל סוכרתית סובלים גם מ- PAD.

במידה ולוקח זמן רב להחלמת פצעים בכף הרגל, יתכן שזיהום יופיע, יתפשט לעצמות ומפרקים באזור והדבר עלול להוביל לקטיעת הגפה. דלקת בכף הרגל היא הגורם השכיח ביותר לקטיעה לא טראומטית בקרב אנשים עם סכרת.

מהם התסמינים של רגל סוכרתית?

  • אובדן תחושה
  • תחושת נימול או עקצוץ
  • שלפוחיות או פצעים אחרים ללא כאבים
  • שינוי צבע ושינויי טמפרטורה של העור
  • פסים אדומים
  • פצעים עם או בלי הפרשה
  • כתמים על גרביים

מהן אפשרויות המניעה בטיפול ברגל סוכרתית?

  • לבחון את כפות הרגליים מדי יום
  • לשטוף את כפות הרגליים מדי יום
  • לנעול נעליים מתאימות ולגרוב גרביים
  • לעודד זרימת הדם לכפות הרגליים
  • לחתוך את הציפורניים בזהירות – בעדיפות ע"י פדיקוריסטית רפואית מוסמכת
  • להגן על כפות הרגליים מפני טמפרטורות קיצוניות
  • בדיקות סדירות של כפות הרגליים על ידי רופא
  • שליטה ברמת הסוכר בדם
  • להימנע מעישון

מה הן אפשרויות לטיפול ברגל סוכרתית?

  • שימוש בהנעלה מתאימה
  • שטיפה יומית במים או תחבושות רטובות בכדי לספק סביבת פצעים לחה
  • ניקיון של פצעים
  • הימנעות מלחץ על אזור הפצע
  • הסרת עור ורקמות מתות מהפצע
  • טיפול אנטיביוטי במקרה של זיהומים
  • שליטה מיטבית ברמת הסוכר בדם
  • הערכה ותיקון של אי ספיקת העורקים

מה האפשרויות להתערבות בכלי הדם ברגליים?

האינדיקציות להתערבות ניתוחית או אנדווסקולרית (צנתור) בכלי הדם בנוכחות פגיעה בעורקי הגפיים התחתונות, כוללות כאבים במנוחה או בלילה, כיבים באצבעות וכפות הרגליים, ונמק ברגל.

ניתוח כלי הדם מתבצע בהרדמה כללית. כירורג כלי דם מבצע מעקף לחלק החולה בעורק הגפה התחתונה. המעקף יכול להיות וריד של המטופל או צינורית סינטטית המושתלים לעורק לפני ואחרי החסימה. הניתוח עורך מספר שעות ומצריך אשפוז של מספר ימים לאחר מכן.

הטיפול האנדווסקולרי  (צנתור) מתבצע בהרדמה מקומית באזור המפשעה, בה הרדיולוג הפולשני יבצע דקירה דרכה מחדיר צינורית דקה (קטטר) לעורק ומתמרן אותה לאתר הטיפול. מוזרקת כמות קטנה של חומר ניגוד כך שהרופא יוכל לראות בבירור את העורקים החולים. לאחר מכן על ידי ניפוח בלונים ולפעמים השמת תומכנים (ממש כמו בצינתור לב), פותחים את החלק המוצר או החסום בעורק וכך משפרים את זרימת הדם לכף הרגל. הפתח הזעיר בעור מכוסה בפלסטר. הליך זה מסתיים בדרך כלל תוך פחות משעתיים.

הטיפול האנדווסקולרי הוא קריטי לזירוז החלמת הכיב ולמניעת קטיעה. ככל שנצליח מהר יותר וטוב יותר לשחזר את זרימת הדם לכף הרגל, כך יעלו הסיכויים להחלמת הפצעים.

מאת: דר’ אלכסנדר בלינקי

כל מה שרצית לדעת על רגל סוכרתית ולא העזתם לשאול:

1מה היא רגל סוכרתית?
זה הוא מצב שבו ישנו מיעוט/העדר זרימת דם ברגל הגורם לכאב, פצעים, כיבים, ונמק. המצב אופייני לחולי סכרת כוון שהמחלה גורמת הן לפגיעה בכלי הדם והן לפגיעה בעצבים ברגל. כתוצאה מן הסכרת נגרמת סתימה של כלי דם עורקיים מתחת לברך ובכף הרגל, מה שגורם לפצעים ואף נמק של האצבעות, ושאר אזורי כף הרגל. לעיתים, המטופלים כלל לא מבחינים בפצעים שמופיעים, כוון שהעצבים שנפגעו, לא מוסרים למוח שמשהו כואב. הפצעים והנמק יכולים להזדהם ולדרוש התערבויות דחופות כולל קטיעה של אצבעות או השוק מתחת לברך.
2מה חשוב לעשות בכדי להימנע מרגל סכרתית?
1. איזון של הסכרת – זו גולת הכותרת. היום ניתן וחייב לאזן את הסכרת בצורה מיטבית. ערך של HBA1C – מתחת ל5.5 הוא אידיאלי. אין שום סיבה שבטכנולוגיה הקיימת היום מטופל לא יצליח לאזן את הסכרת שלו, לפעמים זה מורכב, אך הכרחי.

2. היגיינה קפדנית של כף הרגל – חשובה מאוד. הקפדה על ניקיון העור ואורך הציפורניים חשובים ביותר. בכל יום יש לבחון בדקדקנות את כף הרגל כולל בין האצבעות, ולדווח לרופא על כל פצע/פגם בעור.

3. הנעלה – נעליים אורטופדיות המפזרות את העומס בצורה נכונה על כף הרגל עוזרות להימנע מפצעים.
3מה הם התסמינים של רגל סכרתית?
הופעת כאב ברגל בזמן מנוחה ושכיבה המוקל על ידי הורדת הרגל למטה והופעת פצעים קשים לריפוי בכף הרגל, הם שני התסמינים המרכזיים של רגל סכרתית.

גם כאב בשוק שמתחיל בזמן הליכה עד כדי צורך לעצור ומוקל על ידי מנוחה הוא סימן לפגיעה בכלי דם, אך לא כתוצאה מרגל סכרתית, אלא כתוצאה בטרשת עורקים שפוגעת בכלי הדם באגן ובירך. לעיתים שני המצבים מתקיימים יחדיו ושניהם ביחד וכל אחד לחוד דורש פנייה לרופא המטפל.
4כיצד מאבחנים רגל סכרתית?
השלב הראשון לאחר בדיקת רופא הוא בדרך כלל הפניית הנבדק לדופלר (אולטראסאונד) עורקי רגל במאמץ ומנוחה. הבדיקה אינה פולשנית ובודקת את זרימת הדם לרגל בזמן מנוחה ומאמץ. הבדיקה דורשת הליכה קצרה על הליכון. תוצאות הבדיקה מאפשרות לקבוע לא רק האם הבעיה קיימת או לא, אלא גם להעריך את האזור האנטומי בו יש פגיעה בכלי הדם.

במידה ותוצאות הבדיקה אכן מעלות חשד לפגיעה בכלי הדם, בדרך כלל יופנה המטופל לבדיקה מדויקת יותר כגון CT או MRI אשר יעזרו לקבוע במדויק את אזור ומאפייני החסימה.

לזמן יש חשיבות במקרה הזה כוון שככל שהפצע/נמק קיים יותר זמן, כך עולה סיכון הכריתה. אנו ממליצים לפנות למרכזים כוללניים כגון אנגיוסנטר אשר מאגדים בתוכם הן כירורגים של כלי דם, רדיולוגים פולשניים, ורדיולוגים אבחנתיים בכדי לעמוד על האבחנה מהר יותר ולהציע טיפול יעיל בזמן.
5איך מטפלים ברגל סכרתית?
אחרי שכבר הבנו שמניעה זו דרך הטיפול הטובה ביותר, בוא נראה מה הם אפשרויות הטיפול הקיימות. ראשית איזון סכרת וטיפול מקומי בפצע במרפאת פצעים ייעודית כמו זו שקיימת באנגיוסנטר. שנית, אבחנה מהירה של הפגיעה בכלי דם וטיפול על ידי צינתור שפותח את כלי הדם הסתומים ו/או ניתוח מעקפים לכלי הדם ברגל במקרים מסוימים. יש לציין שהטיפול ברגל סכרתית הנו מולטי דיסציפלינארי – כלומר מחייב טיפול של רופאים ממקצועות שונים כגון רדיולוגים, רדיולוגים פולשניים, רופאי סכרת, כירורגיית כלי דם, אורטופדיה ומומחי כף רגל, מרפאת פצעים, ולעיתים גם רופאי כליות ולב. זו הסיבה שישנו יתרון בטיפול על ידי מרכז שמשלב בתוכו את כל המקצועות הללו. בסיום הטיפול ועם השיפור במצב, המעקב חשוב לא פחו מהטיפול עצמו ומחייב שיתוף פעולה הן של המטופל והן של הצוות הרפואי.
6איך נראה תהליך ההחלמה לאחר פעולת צינתור לרגל סכרתית?
כאן צריך לחלק את השאלה לשני חלקים – חלק אחד ההחלמה מפעולת הצינתור עצמה, והחלק השני היא השיפור במצב הרגל. מבחינת החלמה מהצינתור מדובר בימים בודדים. בד"כ מדובר באשפוז של 24 שעות לאחר הפעולה ועוד כשבוע מנוחה בבית עד הביקורת במרפאה. כבר מספר ימים לאחר הפעולה לרוב כל זכר לצינתור חולף.

מבחינת שיפור מצב הרגל, כמובן שכל זה תלוי מאוד במצב ההתחלתי וייחודי של כל מטופל. לעיתים השיפור הוא מיידי, ולעיתים לוקח זמן. זו בדיוק השאלה שצריך לשאול את הרדיולוג הפולשני במעמד הייעוץ. לא רק כמה זמן ייקח תהליך ההחלמה, אלא גם מה ייחשב כהצלחה ולאיזו תוצאה ניתן לצפות במקרה הספציפי.